Propagandakampanj för fluor i SVT

svt-fluorpropaganda-001Det verkar pågå en propagandakampanj för fluor just nu på SVT, där man bland annat kan läsa de två artiklarna Ångrar användningen av fluorfri tandkräm och Fler väljer fluorfri tandkräm.

I den första artikeln försöker SVT skrämmas med att en liten tvåårig flickas tandemalj nästan helt har frätts bort, vilket de förklarar med att det beror på att hon inte har använt fluortandkräm. Vad SVT väljer att inte nämna är att den stackars flickan verkar ha fått stora mängder godis och läsk nästan dagligen samt får en stark astmamedicin, vilket framgår om man läser mammans blogg, och sådant ger inte bra förutsättningar för bra tandhälsa.

I den andra artikeln ondgör sig SVT över att allt fler väljer fluorfri tandkräm och hänvisar för till en professor som säger att fluortandkräm för barn är avgörande för bra tandhälsa och att idéerna om att fluor skulle vara skadligt bara bygger på dåligt gjord forskning. Att fluor skulle vara avgörande för bra tandhälsa stämmer inte och detta inser man om man tänker på att tandhälsan var lika bra hos barn för 20-40 år sedan som idag och då fanns det ändå en allmän rekommendation att barn inte skulle borsta tänderna med fluortandkräm. Inte heller förtydligar professorn vilka studier han menar skulle vara undermåliga eller ger några argument som tydliggör detta. Jag har dessutom skrivit till professorn och frågat om förtydliganden, men har inte fått något svar.

Som tur är så finns det mycket bra information som bygger på bra forskning om att fluor är skadligt. Bland annat så publicerades tidigare i år en forskarrapport i The Lancet där det klargörs att fluor är ett nervgift. Inte heller är fluor ett måste för bra tandhälsa, utan det är istället något som uppnås genom att undvika att äta sådant som är dåligt för tänderna och att få i sig mycket av de vitaminer och mineraler som är viktigt för att få en bra tandhälsa. Allt detta har jag skrivit om i de två texterna Fluor nu klassificerat som ett nervgift och Tandhälsa som jag rekommenderar alla att läsa istället för SVT:s fluorpropaganda.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>