Fluor nu klassificerat som ett nervgift

Enligt en forskarrapport som i mars 2014 publicerades i The Lancet, världens ledande medicinska tidskrift, klassificeras nu fluor som ett utvecklingshämmade nervgift och har placerats i samma grupp som bly, arsenik och metylkvicksilver.

Fluor anses nu tillsammans med 10 stycken andra kemikalier inneha utvecklingshämmade egenskaper som bidrar till den enorma ökningen av autism, ADHD, dyslexi och andra kognitiva nedsättningar som har skett de senaste årtiondena.

Detta är viktigt eftersom fluor ingår i de flesta tandvårdsprodukter samt tillsätts till dricksvattnet på flera håll i välden, i båda fallen med argumentet att det skulle vara bra för tänderna. Klassificeringen i The Lancet är förhoppningsvis ett steg på vägen mot en framtid helt utan tillsatt fluor i produkter som är avsedda för människor.

Vad man ska tänka på för bra tandhälsa har jag skrivit om i ett annat blogginlägg som jag länkar till här nedanför. Helt säkert är att det inte behövs något fluor för bra tandhälsa.

Vad gäller argumentet att det är så lite fluor i tandvårdsprodukter och att man inte sväljer. Det finns inga mängder som är så små att de inte gör skada. Oavsett hur försiktig man är så sväljer man alltid en liten del och barn sväljer mer ju yngre de är. Sedan tar kroppen upp allt den har kontakt med. Fluor i munnen tas upp direkt genom munnens slemhinnor även om du lyckas med konststycket att inte svälja en droppe.

 

Källor för denna text

Här är forskarrapporten i The Lancet:

http://www.thelancet.com/journals/laneur/article/PIIS1474-4422(13)70278-3/fulltext#article

Här är samma forskarrapport i en fulltextversion för den som vill läsa hela rapporten:

http://www.farmlandbirds.net/sites/default/files/Grandjean%20Landrigan%20Lancet%202014_0.pdf

Här är en annan forskarrapport från 2012 av Anna Choi från Harvard University om hur fluor skadar utvecklingen av hjärnans nerver och ger lägre IQ:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3491930/

Här är en artikel som handlar om Anna Choi’s forskarrapport från 2012:

http://www.hsph.harvard.edu/news/features/fluoride-childrens-health-grandjean-choi/

Här har jag skrivit ett blogginlägg om tandhälsa och där tas hur fluor inverkar upp:

http://tobiaslindberg.se/2014/05/19/tandhalsa/

En reaktion på “Fluor nu klassificerat som ett nervgift

  1. Pingback: Tandhälsa | Tobias Lindberg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>