Jordens klimat – en lång och komplex historia

Här är en väldigt bra och uttömmande text från ”Allt om vetenskap” om hur jordens klimat har utvecklats och förändrats från jordens tillblivelse till idag (se länk längre ned). Vad som är tydligt är att klimatet alltid har varit föränderligt, aldrig konstant.

Texten beskriver på ett väldigt bra sätt hur otroligt komplext klimatet är och hur enormt många olika faktorer det är som påverkar klimatet.

Bra är också att texten i vart fall påpekar att det är oklart hur klimat och växthusgaser påverkar varandra, att man inte kan säga om det är klimatet som påverkar växthusgaserna eller om det är tvärtom. Det är ju i vart fall mycket bättre än FN:s klimatpanels (IPCC) och våra ”main stream”-mediers propaganda. Lite pliktskyldigt tar texten upp att det kan föreligga en påverkan från människan på växthuseffekten, men det är ingen propaganda på det sätt man är van att se den.

När man får allt lagt framför sig på ett sådant här tydligt och pedagogiskt sätt så inser man snabbt hur enormt osannolikt det är att människa ens kan påverka de starka naturkrafter som styr vårt klimat, vilka främst utgörs av cykliska variationer i solens energiutstrålning, i solens magnetfält, i den kosmiska strålningen, i jordens magnetfält, i jordens omloppsbana runt solen och i jordaxelns lutning mot solen.

Vet man dessutom att att CO2-koncentrationen i snitt har varit på 1200 ppm de senaste 300 miljoner åren och till och med i snitt över 2000 ppm de 300 miljoner åren innan det utan att det har samspelat med temperaturen, vilken har varit både låg och hög vid både låga och höga CO2-koncentrationer, så förstår man att det inte ligger så mycket bakom teorierna som förs fram som ”sanningar” av IPCC.

Källor

Här är texten i ”Allt om vetenskap”:

http://web.archive.org/web/20130925032439/http://www.alltomvetenskap.se/nyheter/jordens-klimat-en-lang-historia

Här finns uppgifterna om bland ammat koldioxidhalten och temperaturer under de senaste 600 miljoner åren:

http://www.geocraft.com/WVFossils/Carboniferous_climate.html

2 reaktion på “Jordens klimat – en lång och komplex historia

  1. Pingback: Tillverka talg för matlagning | Tobias Lindberg

  2. Pingback: Två miljarder döda inte tillräckligt enligt forskare | Tobias Lindberg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>