Bra med ovaccinerade ammande mödrar

Text: Tobias Lindberg 2014-04-09. Uppdaterad 2015-02-26

Foto: Piknikas http://bit.ly/1LOdC8x

Foto: Piknikas
http://bit.ly/1LOdC8x

Det extremt fördelaktigt med mammor som har haft barnsjukdomarna och som sedan ammar länge. Detta gör att barnen är skyddade under spädbarnstiden (som räknas pågå upp till 1 års ålder), vilket i princip är den enda tid som barnsjukdomarna faktiskt kan vara farliga för en del barn. När amningen sedan har upphört och barnet är lite äldre är det helt ofarliga för ett friskt och välnärt barn att få barnsjukdomarna.

Faktum är att det finns mycket som till och med tyder på att det på flera sätt är bra att ha gått igenom barnsjukdomarna. Till exempel sägs det att immunförsvaret i ett generellt avseende stärks av att ha haft mässlingen.

Problemen med de flesta mammorna idag är att de inte överför någon immunitet när de ammar. Alltså har vaccinerna infört ett onaturligt tillstånd som i onödan faktiskt utsätter små barn för risken att få barnsjukdomarna alltför tidigt när deras immunförsvar inte är redo för det.

Detta har i sin tur paradoxalt blivit ett argument från vaccinationsförespråkare att det därför är viktigt att så tidigt som möjligt vaccinera mot barnsjukdomarna. Därav ska vi alltså enligt förespråkarna fylla våra 3-månadersbebisar med en massa gifter. På grund av vaccinerna menar de alltså att vi måste fortsätta att vaccinera. Det är verkligen som upp-och-nervända-världen.

Självklart är det enda hållbara att helt avbryta de onödiga vaccinationerna, detta gäller all vaccinering, men speciellt viktigt är det att man avbryter vaccineringen mot barnsjukdomarna, så att samtliga ammande mammor i framtiden återigen kan börja överföra skyddande antikroppar mot barnsjukdomarna till sina barn genom amningen.

Vanlig vaccination som vi får i de rika delarna av världen skapar ett antikroppssvar med IgG och sådan kan överföras till barnet via placentan (moderkakan). “Ig” står för “Immunglobulin” och det är ett annat ord för antikroppar. Bokstaven efter “Ig” förklarar vilken typ av antikroppar det handlar om. Via bröstmjölken överförs nästan bara IgA. Pyttelite IgG kan överföras via bröstmjölken, men det är så lite att det inte har någon reell betydelse. Problemet är dock att de IgG som har överförs via placentan innan förlossningen försvinner snabbt och därför behövs påfyllning av skydd genom bröstmjölkens IgA, men sådant får inte barn som ammas av vaccinerade mödrar i vår del av världen. Bara orala vacciner skapar antikroppssvar som också har IgA, men orala vacciner används i princip inte i de rika delarna av världen. Barn som däremot ammas av ovaccinerade mödrar som har haft barnsjukdomarna får IgA som skyddar dem mot barnsjukdomarna. Allt detta står det om i denna artikel i Läkartidningen. Sedan så avtar den vaccininducerade immuniteten hos många vilket kan innebära att även fast IgG kan överföras via placentan så kanske det inte gör det till många barn eftersom mammans immunitet har avtagit alltför mycket. Precis i slutet på sidan 1671 i artikeln står det om att vaccinering inducerar IgG-svar. Högre upp på samma sida ser man i ”figur 1″ hur låga nivåer av antikroppar vaccinerna ger den första tiden efter födseln jämfört med de höga nivåer av antikroppar som den passiva immuniteten från mamman ger och speciellt då om mamman ammar barnet länge.

En reaktion på “Bra med ovaccinerade ammande mödrar

  1. Pingback: Ovaccinerade mödrar skyddar sina barn genom amningen | Tobias Lindberg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>