Opastöriserad mjölk är inte farligare än pastöriserad mjölk

Väldigt intressant fakta om opastöriserad mjölk från forskaren Ted Beals. Läs artikeln här!

Med officiella siffror visar Ted Beals att av 9,4 miljoner som dricker opastöriserad mjölk i USA så blir bara 42 st dåliga av det. Det innebär en risk på 0,0005% eller, annorlunda uttryckt att om 223000 personer dricker opastöriserad mjölk så blir en dålig av det.

Jämför man risken att dricka opastöriserad mjölk med risken att bli sjuk av annan mat så är det 35000 gånger lägre risk att dricka opastöriserad mjölk.

Jag själv är dock inte så övertygad om att det är så bra att dricka mjölk över huvud taget, oavsett om den är pastöriserad eller inte, på grund av alla de 100-tals bioaktiva enzymer, hormoner och andra ämnen som mjölk innehåller. De allra flesta av dessa vet inte dagens forskning hur de påverkar oss och vilka sjukdomar de kanske bidrar till. Inga djurarter på jorden dricker mjölk efter småbarnaåren, annat än människan och de tamdjur vi ger mjölk. Ännu värre är det antagligen för oss att det är en annan arts mjölk vi dricker. Människan har dessutom inte druckit mjölk efter småbarnsåren under sin evolution, utan det är något vi har hållit på med i som längst mellan 5000-10000 år, vilket är alldeles för kort tid för att hinna anpassas till det (att de flesta nordeuropéer tål laktos innebär inte att vi anpassats till alla andra bioaktiva ämnen i mjölken). Komjölk, vilket vi dricker mest av, är utvecklat för att fungera som ett ”raketbränsle” för kalvar vilket det är livsviktigt för att de växer och utvecklas snabbt så att de så snart som möjligt ska kunna äta och klara sig själv, det kan inte vara bra för vuxna människor att drick det och sannolikheten att det kan bidra till många sjukdomar, som tex ungdomsdiabetes, fetma, åldersdiabetes, hjärt-kärl-sjukdomar, autoimmuna sjukdomar och olika former av cancer, är stor.

Sammanfattningsvis så är det antagligen inte bra för oss att dricka mjölk, men vill man ändå göra det så är det bättre att dricka den opastöriserade varianten eftersom pastöriseringen förstör helheten. Mjölk består av många bioaktiva molekyler som kompletterar varandra och vars funktioner och effekter samspelar med varandra. Detta är en egenskap som utvecklats till perfekthet under evolutionen. Om pastöriseringen förstör och/eller förändrar några av dessa molekyler så blir denna helhet förstörd. Vissa molekylers effekt försvinner helt i frånvaro av andra molekyler, andras får större eller förändrad effekt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>